SVETOVANJE IN POMOČ UČENCEM

SVETOVANJE IN POMOČ UČENCEM -

UČENJE UČENJA

ucenjePomembno je, da se otrok nauči samostojno učiti in da prevzame odgovornost za lastno učenje.

Učenje je lahko tudi prijetno in včasih tudi zabavno. Če je otrok pri učenju uspešen, raje obiskuje pouk in je bolj zadovoljen sam s sabo.

Vsi učitelji naše šole menimo, da je učenje učenja zelo pomembno, zato smo temu namenili posebno pozornost. Naše učence – vaše otroke – navajamo na samostojno učenje, jih učimo tehnik in metod dela, jim svetujemo, kako naj si organizirajo šolsko delo doma, pomagamo jim ugotoviti, kateri učni stil so in kaj je za tak stil značilno. Šolski predmeti se med seboj precej razlikujejo. Pri posameznih predmetih učitelji učencem predstavimo način dela tega predmeta in jih skozi celo šolsko leto preko dejavnosti, izvedenih pri pouku, navajamo na učenje.

Glavnina samostojnega učenja učencev je vezana na domače delo. Učenje naj bi sčasoma postala odgovornost otrok. Preden nam to uspe doseči, je potrebno veliko energije in dela staršev. Vendar pa: takšno delo se gotovo obrestuje. Pomembno je, da začnete otroke dovolj zgodaj navajati na učenje, jih pri tem spodbujate, kontrolirate in jih ne podcenjujete: ne bodite zadovoljni s površnim, na hitro narejenim izdelkom.  

Prej kot učence navadite na samostojno učenje, prej kot jim privzgojite odgovornost, prej boste videli učinek vašega dela. Več si lahko preberete tukaj.

Vir:
http://www.os-brinje.si/index.php/ucenje-ucenja
http://www.os-brinje.si/images/stories/Matematika/Ucim_se_uciti.pdf
Kategorija: Nerazvrščeno

Vaša e-pošta ne bo objavljena. Zahetvana polja so označena *

*